Molenaarswoning en graanmaalderij

Akerstraat Noord 310, 312, Hoensbroek

Dit object bezit cultuurhistorische waarde omdat het inzicht geeft in de ontwikkeling van bedrijf en techniek. De gevelarchitectuur van de molenaarswoning volgt het traditionele patroon terwijl de functionaliteit van de maalderij dit patroon doorbreekt met een andere maatvoering en een hoger gelegen werk/laad- en losvloer.

In de woning zijn alle tien de ramen consequent voorzien van bij elkaar passende bovenlichten. In deze historische lintbebouwing is de oude twee-eenheid zichtbaar van wonen en werken. Door de hedendaagse functiescheiding van woonwijk en bijvoorbeeld bedrijfsterrein zien we dat in de tegenwoordige architectuur weinig meer.

De gevels worden beëindigd door een gootlijst, gootklossen en een dubbele uitkraging in de vorm van een bloktand. Daarboven zijn symmetrische dakkapellen aangebracht met een rondboogvenster. Ze passen in het ritme van de hele gevel. Merkwaardig zijn de twee topgevelachtige versieringen met een boog en aan weerszijden lisene-achtig metselwerk. Het front van de woning heeft een krachtige symmetrie door een compositie met een extra driedeling van de vensters. De gevelindeling van de woning is daardoor piramidaal van opzet.

De maalderij en de woning hebben samen in alle bouwlagen respectievelijk tien en veertien bogen. De vensterdorpels rusten op kleine decoratieve consoles. Het front van de maalderij is asymmetrisch door de combinatie van dubbele deuren en een grote bedrijfspoort in rode kleur. De aantrekkingskracht van deze gevelopeningen is versterkt door de rode kleur.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1890
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Bedrijfspand
Monumentnr:
512813

Locatie