Mariakapel Bautscherweg

Bautscherweg 90

Dit bouwwerk is een naoorlogse, ruime kapel met zadeldak. Ze heeft een recht gesloten koor met aan de buitenkant een bakstenen kruis. Het eenvoudige karakter en het ontbreken van opsmuk maakt deze kapel tot architectuur met een verstilde schoonheid.
In de beide zijgevels zijn drie dubbele spaarbogen aangebracht. In elk spaarveld van de westelijke rechterzijgevel zitten twee identieke boogvormige ramen. In één spaarveld links is een klein raam en het jaartal 1952 ingemetseld. 

De ingang heeft een korfboog en wordt met een bruine houten deur gesloten. Aan de voorgevel is een houten kruis met een keramisch corpus opgehangen. Beneden zijn driehoekige gemetselde versieringen en boven vlechtingen. Deze techniek diende om metselverbanden aan de schuine zijde te versterken. De clocher-arcade heeft een kerkklok en een kruis vervaardigd door kunstenaar Sjef Drummen (1921-1996). 

Deze kapel werd gebouwd met gelden bijeengebracht door de bewoners van de Heerlerbaan en werd op 7 september 1952 ingezegend door Deken Henricus Bemelmans. Op de herdenkingsplaquette staat “Deze kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Fatima is gesticht uit dankbaarheid dat Heerlerbaan in de jaren 1940-1945 gespaard bleef van oorlogsgeweld. Bid voor vrede”.

De muurschilderingen zijn van de kunstenaar Gène Eggen (1921-2000). Het kruisbeeld aan de buitenkant is in de plaats gekomen van een wegkruis dat bij de bouw van het winkelcentrum aan de Bautscherweg is komen te vervallen. 

De kapel wordt dagelijks bezocht door gelovigen. Regelmatig wordt de rozenkrans gebeden en bij speciale gelegenheden wordt er een mis opgedragen. De kapel wordt bediend door de geestelijkheid van de Sint Josephparochie.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1952
Architect:
Frans Knibbeler en Johan Volders
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Kapel

Locatie