+ 7 More
+ 7 More
+ 6 More

Lunchroom Quanjel

Pancratiusstraat 17-19/21-23

In dit pand was lunchroom en patisserie Quanjel gevestigd. Midden in de gevel is een gevelsteen aangebracht met daarop een kroon. Dit was niet een verwijzing naar het predicaat ‘Hofleverancier’, maar verwijst naar het tegenovergelegen, inmiddels verdwenen hotel ‘De Kroon’. 

In de gevel komen veranderingen na de eeuwwisseling tot uiting. Veel neostijlen maken plaats voor nieuwe bouwstijlen. In de horizontale banden bevinden zich versieringen met invloeden van de Art Nouveau zoals het afwisselend blokdessin. Het sleutelgat motief, dat deel uitmaakt van een in lichte steen gemetselde omlijsting van de topgevel is een kenmerk van de Jugendstil. 

Het pand sluit aan bij de cirkelvorm ter plaatse van de gedempte gracht rond het fort van Heerlen. Het huis genummerd 17-19 met geveldriehoek is eerder gebouwd waarna er aan de rechterkant een uitbreiding is toegevoegd genummerd 21-23 met een gekopieerde gevelindeling. 

Het geheel staat als het ware op een grote uitstekende luifel. Hieronder bevindt zich een doorgaand bovenlicht met horizontale roedeverdeling en kleurrijk glas-in-lood. Dit laatste is typerend voor de Amsterdamse School. De gehele onderbouw is op een later tijdstip tot en met de borstwering van de eerste verdieping bekleed met natuursteen. 

De gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn links en rechts van de hoek gevierendeeld. De bruine baksteen in kruisverband is versierd met oranje gladde verblendsteen. De verticale penanten hebben steeds twee smalle cannelures en een breder langwerpig spaarveld in het midden. Het gedeelte links van de hoek is rijker uitgevoerd dan het gedeelte aan de rechterkant waar gevelstenen wel de ruimte hebben gekregen maar niet daadwerkelijk zijn geplaatst.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1916
Architect:
Henk Stoks
Stijl:
Invloeden van de Art Nouveau
Huidige functie:
Horeca, Woning

Locatie