Koetshuis

Valkenburgerweg 70, Heerlen

In de parkachtige tuin van Villa Eikhold bevindt zich een voormalig koetshuis met dienstwoning. Het perceel bezit twee toegangspoorten geflankeerd door bakstenen kolommen bekroond met bolornamenten. De toegangspoort aan de rechterzijde heeft een kolom met naamaanduiding. Op de verbindingsmuur tussen de bakstenen kolommen bevindt zich een smeedijzeren hekwerk. Het Koetshuis heeft vooral waarde vanwege zijn typologische zeldzaamheid.

Rond 1974 deed het Koetshuis al dienst als gastenverblijf. In 1984 stond de gemeente Heerlen dit gebruik niet meer toe. Pas in 1990 werd gesproken over renovatie van het Koetshuis en uiteindelijk werd het Koetshuis op 20 november 1993 feestelijk heropend als gastenverblijf van Villa Eikhold.

Het Koetshuis ligt vrijstaand op een T-vormige plattegrond. De enige bouwlaag wordt afgedekt met een leien schilddak. In het rechterzijgevelen het linkerzijgeveldak is een rechthoekige dakkapel. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. De plint is in blauwe bak- steen en de optrek in rode baksteen.

De frontgevel is asymmetrisch ingedeeld. Het rechterdeel is vooruitspringend met een deur onder een houten luifel met smeedijzeren ophanging. In het linkerdeel bevinden zich sinds 1984 twee dubbele tuindeuren op de plek waar oorspronkelijk de inrijpoorten voor de koets waren. Aan de bovenzijde van de tuindeuren is de authentieke segmentboogvormige strek aanwezig.

Aan de rechterzijgevel met twee vensters bevindt zich een klein houten bord met naamaanduiding.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1913
Architect:
Ph. Warners jr.
Huidige functie:
Logiesverblijf
Monumentnr:
512743

Locatie