Kerk O.L.V. Maagd der Armen

Zandbergsweg 24, Hoensbroek

In de mijnwerkersbuurt De Steenberg groeide bij de bewoners het verlangen om een eigen kapel te hebben. In een lokaal van de kleuterschool werd een noodkapel ingericht. 

In 1948 achtte mgr. Lemmens de tijd rijp om de Steenberg, die inmiddels de naam Maria Gewanden had gekregen, tot parochie te verheffen. J.B. Otten werd benoemd tot bouwpastoor. Het kerkbestuur kocht in 1949 de bouwgrond van de mijnen. Die gaven een van haar bouwkundigen, ir. H. Akkermans, opdracht  tot maken van de bouwtekeningen. Later, nog voor de mijnsluitingen, begon deze een architectenbureau in Gulpen.

De kerk werd gebouwd door de Hoensbroekse aannemersfirma Jacobs-Wanders. Het is een witgeschilderde zaalkerk met spitsboogvensters. De voorgevel heeft een clocher-arcade met bol en kruis, drie identieke spitsboogramen, en een breed voorportaal met lessenaarsdakje.

De Hollandse spanten steunen op betonnen sleutelstukken. Het priesterkoor wordt door een spitse triomfboog afgescheiden van het schip.

De eerste steen werd gelegd in juni 1949 en de kerk is op 18 december 1949 in gebruik genomen. In de kerk hing vanaf 1950 een door professor Christo Stefanoff geschilderde icoon van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Mede door deze schildering werd op Maria-Hemelvaart (15 augustus), door de in Limburg woonachtige Polen, een pelgrimage naar deze kerk ondernomen. In 1957 werd in eigen beheer bij het koor een stalen klokkenstoel gebouwd. 

Met ingang van 1 juli 2010 is de kerk aan de eredienst onttrokken. De Zwarte Madonna werd overgebracht naar de parochiekerk in Nuth. Het gebouwd is in 2017 verkocht aan de heer de Weerd, die het gebouw exploiteert als beeldenmuseum.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1949
Architect:
ir. H. Akkermans
Stijl:
Invloeden van de Neogotiek
Huidige functie:
Kerk (aan de eredienst onttrokken), Museum

Locatie