Kasteel TerWorm

Terworm 5, Heerlen

Het kasteel is bekend sinds de 14e eeuw en werd bewoond door diverse adellijke families. Opgetekend is de naam Van Geitsbach tot der Worm. Naar deze familie is het kasteel later genoemd, nadat het eerder als Geitsbach bekend was.

In 1498 kwam het kasteel in bezit van de schout van Heerlen, Diederick van Pallandt. In 1542 werd het kasteel door brand verwoest en rond 1550 weer herbouwd in dezelfde stijl, echter nu met een zadeldak tussen twee trapgevels.

In de 18e eeuw (1767) werd het kasteel door Maximiliaan, graaf van der Heyden-Belderbusch, gerestaureerd, en werd voor het kasteel een tuin in Franse rococostijl aangelegd.

In 1840 vererfde het kasteel en goederen aan Antoinette von Böselager, gehuwd met Otto Napoleon baron de Loë-d’Imstenraedt. Na haar overlijden kwam het kasteel in bezit van de baron. Het is vooral deze familie die veel nabijgelegen goederen en boerderijen aankoopt, waarmee het landgoed Terworm flink wordt uitgebreid. Eind 19e eeuw (1891) kreeg het kasteel met bijbehorende hoeve zijn huidige uiterlijk.

Na de verkoop in 1917 aan de Oranje-Nassau Mijnen raakte het kasteel in de loop van de twintigste eeuw steeds meer in verval. Het werd in 1987 opgekocht door hotelketen Van der Valk. Deze restaureerde en verbouwde het kasteel in de periode 1997-1999 tot hotel-restaurant. In 2003 kwam de reconstructie van de rococo-tuin, met leifruitmuur en Oranjerie, gereed.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
15e eeuw
Architect:
Onbekend
-
Huidige functie:
Hotel, Restaurant
Monumentnr:
21272
OMDH nr:
OMDH-RM-025

Locatie