Dit voormalig hoofdkantoorgebouw voor het Algemeen Mijnwerkersfonds (AMF), het algemeen zieke– en pensioenfonds voor de Limburgse mijnwerkers, is in 1942 gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard.
De Delftse School streefde naar universele waarden en normen. Deze stijl kent in Heerlen verschillende voorbeelden. Oorspronkelijk was dit ontwerp een inzending voor de architectuurwedstrijd voor het stadhuis van Tegelen. Terwijl Frits Peutz de wedstrijd won met een klassieke Palladiaanse vorm, liet Wielders zich inspireren door traditionele Nederlandse bouwkunst zoals boerderijen en kastelen. Het oorspronkelijke gebouw volgt niet de decoratieve voorbeelden van de Amsterdamse School maar ook niet het strakke modernisme van ‘De Stijl’.
Het eenvoudige ingetogen karakter van het gebouw grijpt terug naar het rationalisme van Berlage. De uivormige kasteeltoren is daarop een uitzondering.Het kantoorgebouw is in 1997 verbouwd naar een ontwerp van architect Wiel Arets, waarbij de voorvleugel met toren bewaard is gebleven en aan de achter- en linkerzijde hiervan nieuwe vleugels zijn toegevoegd. De nieuwe, in beton uitgevoerde, zijgevel sluit op een organische manier aan op de bestaande zijgevel.
Het gebouw is samen met de ingrijpende verbouwing van monumentale waarde. Het manifesteert de sociaaleconomische ontwikkeling van Heerlen in relatie tot de mijnindustrie.
De bunkerachtige toevoeging is ingegeven door het werk van Peutz en vertelt veel over de identiteit bepalende tegenstelling tussen het modernisme en het traditionalisme in de Heerlense context.