+ 6 More
+ 6 More
+ 5 More

Jongensschool Sint Ludovicus

Pater Beatusstraat 5

De Parochiale Schoolvereniging gaf in 1931 opdracht voor de bouw.  Eerste hoofd der school was ‘bouwmeester’ A.P.M. Grootjans, het latere hoofd van de Sint Henricus Mulo aan de Schaesbergerweg. 

Het gebouw bleef als zodanig in gebruik tot begin tachtiger jaren. Deze jongensschool fuseerde met de meisjesschool op de Pater Beatusstraat 1 tot de R.K. Basisschool Eikenderveld en verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Angelastraat om de hoek.

De beide scholen vormen de flanken van het, in het midden gelegen, Heerlens Kegel Bond gebouw. Dit bekende trefpunt heeft dienstgedaan als café, feestzaal, vergadercentrum en oefenlokaal. Tegenwoordig is er een fitnesscentrum in gevestigd. 

De gevels hebben een donker bruinrode bakstenen plint en opgaand werk met licht geelbruine baksteen. De voorgevel is aan de linkerzijde iets hoger. In dit gedeelte is de hoofdentree gesitueerd. 

Aan de rechterkant bevindt zich een tweede entree. De entreepartijen zijn geaccentueerd met doorschietende betonnen luifels, hoge bovenlichten en zijlichten (een zogenaamd ‘melkmeisje’). Boven elke entree is een natuurstenen kruis ingemetseld.

Het middelste deel van de voorgevel bezit vier gelijke traveeën met vier ramen die op de verdieping lager zijn dan op de begane grond. Als scheiding van de traveeën is op halve hoogte een uitstekende schijf natuursteen ingemetseld. De reeksen ongedeelde ramen typeren nieuwe zakelijke invloeden en tonen aan de buitenkant het ritme van de klaslokalen.

Het interieur omvat een in hardsteen uitgevoerde trap. De wanden van de trappenhal en gangen zijn voorzien van een hoge lambriseringen van gele tegels met een zwarte granito plint en een dunne zwarte bies.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1931
Architect:
Henk Stoks
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Fitnesscentrum

Locatie