Imstenraderhof

Imstenrade 2, 3, 4, Heerlen

De hof bestaat uit een haaks patroon van boerderijbouw, woonhuizen, bedrijfsruimten en stallen. Het woongedeelte van de boerderij heeft een langwerpige plattegrond, afgedekt door een zadeldak met wolfseinden. In de zuidgevel zijn topgevels aangebracht die met een driehoekig houten raamwerk boven het dakvlak uitsteken. Het dak is gedekt met Tuiles du Nord. De entree heeft een granitovloertje met in mozaïek de naam: Hof Imstenrade.

Het bedrijfsgebouw staat loodrecht op het woongedeelte. Karakteristiek is het contrast tussen het roodbruine metselwerk en de speklagen, sluitstenen en aanzetstukken van lichtgele mergelsteen. Het patroon van doorlopende banden is consequent doorgezet in de omlijstingen van de gevelopeningen. De vier uitstekende topgevels lijken op die van het woongedeelte. Verder zijn er rechthoekige houten poorten.

Hier stonden in de 17e eeuw twee hoeves, waarvan de oudste al dateert uit 1359. In 1906 werden de hoeves gekocht door de Antwerpse reder Frans Schepens, hij moderniseerde de huidige hoeve tot modelboerderij en bouwde er een watertoren bij. De andere hoeve werd afgebroken en op die plaats staat nu het buitenhuis. De bouwstijl heeft elementen van de romantiserende Chaletstijl waarin men het verlangen naar het boerenbergland kan lezen. Frappant zijn de rood geschilderde dakgoten, boeiboorden, consoles, gootklossen, windveren en dakspanten. Kenmerkend voor de watertoren zijn de stalen profielen opgevuld met metselwerk, in combinatie met horizontale natuursteenbanden. Dit maakt dit complex tot een toonbeeld van oude traditie en nieuwe techniek. Aan de straatzijde sluit een smeedijzeren toegangshekwerk tussen bakstenen kolommen en een ezelsrug het complex.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1910
Architect:
H. van Massenhove
Huidige functie:
Kantoor, Woning
Monumentnr:
512753, 512754, 512815

Locatie