Het huidige complex De Doom dateert van na de verwoesting van 1672. Het L-vormige herenhuis heeft een oppervlakte van ongeveer 360 m2 en omvat zeven kamers, waarvan vier slaapkamers. Een van de vleugels is voorzien van een mergelstenen trapgevel. De kelders hebben nog fundamenten uit de 14e eeuw. Waarschijnlijk is het landgoed nog ouder. Dit blijkt ook uit de naam, die is afgeleid van het Latijnse woord domus, dat huis betekent.
In 1155 schonk Willem van Wilré zeven hectare land te Welten aan de abdij Kloosterrade. In 1378 werd het adellijke goed De Dohm of De Alsterhof genoemd. In 1546 verkocht Jan van Wilré De Dohm aan Librecht II van Hulsberg (Heer van Schaloen, Heer van Herten en Meldert). Kort na 1611 kwam het kasteel door een huwelijk in bezit van de familie Schellart van Obbendorf. Het huis werd tijdens de oorlog met Frankrijk (rampjaar 1672) verwoest en weer opgebouwd.
Bij de herbouw werden alle gevels in baksteen opgetrokken. Vanaf dat moment tot de Franse bezetting in 1793 draagt het huis in oude geschriften de naam kasteel. De Doom werd in 1878 door brand verwoest en herbouwd.
In het begin van de 19e eeuw was het hele huis met een gracht omgeven, met uitzondering van de zijde naar de voorburcht. Tegenwoordig zijn herenhuis en bijgebouwen in particulier bezit en is gedeeltelijk de sjiekere naam Huys de Dohm weer ingevoerd.
Huys de Dohm is onlosmakelijk verbonden met de tuinen van Ineke Greve. In binnen- en buitenland geprezen. Zij heeft in dertig jaar tijd op de bijna 6.000 m2, 16 tuinen gecreëerd die toch één geheel vormen. Het levenswerk van een binnenhuisarchitecte die buiten aan de slag ging.