Huize de Berg

Gasthuisstraat 45, Heerlen

‘Huize de Berg’ was het moederhuis van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. De Congregatie, destijds een van de grootste zorginstellingen van Nederland, was gevestigd aan de Gasthuisstraat 2 en is gesticht door de Heerlense priester J. Savelberg. Buiten de dorpskern werd in 1879 ‘Het Sanatorium St. Josephs Heilbron’ gebouwd.

Aan de Voskuilenweg werd de eerste uitbreiding gerealiseerd in opdracht van rector Driessen (1869-1930). Loodrecht hierop is in 1916 een vleugel gebouwd naar ontwerp van architect H. Heijnen, bouwkundige van de Congregatie. In 1919 is tussen het hoofdgebouw uit 1897 en de vleugel uit 1916 een kapel gebouwd door architect Jos Seelen. Het geheel werd in 1932 nogmaals verlengd met een kloostervleugel.

Het hoofdgebouw in oranjerode baksteen bestaat uit een middenfront van twee bouwlagen met vijf traveeën onder een zadeldak. Aan weerszijden hiervan staat een opgaande trapgevel. De ramen hebben decoratieve baksteenlijsten. Voor de gevel ligt een balkon op zes kolommen en een bordes. Op het midden van het dak staat een klein trapgeveltje. Er zijn smeedijzeren muurankers en een windwijzer.

De eenbeukige neogotische kapel heeft spitsbogen en glas-in-loodvensters. Op het dak staat een opvallende achthoekige dakruiter en dakkapellen met luiken. De gevel bestaat uit bruin-rood metselwerk. De topgevel met aan weerszijden steunberen en een kruis wordt door waterlijsten in drieën gedeeld. In de centrale as bevindt zich een groot venster met rozet en een uurwerk omgeven door negen spitsbogen. Het veelkleurige interieur van de kapel heeft decoratief metselwerk en ambachtelijke natuurstenen details zoals venstertraceringen en dorpelstenen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1897
Architect:
A. van Beers
Huidige functie:
Bejaardenoord, Klooster
Monumentnr:
512809

Locatie