Huis Vijgen

Dautzenbergstraat 44

Het uitbreidingsplan van 1913 van Jan Stuyt voorzag in een zogenaamde ceintuurbaan die vanuit de Saroleastraat om het centrum van Heerlen liep en ter plaatse van de huidige Ruys de Beerenbroucklaan aansloot op de Akerstraat.

Vooruitlopend op deze ontwikkeling werden oudere panden gesloopt en ontwierp Jan Stuyt hier in de Dautzenbergstraat het kantoorgebouw voor ‘Tijdig’ en ‘Ons Limburg’. Omdat dit project niet doorgaat ontstaat een nieuwe bebouwingsmogelijkheid, die aansluit bij de karakteristiek van Stuyt’s gesloten bouwblokken en aan elkaar geschakelde woonhuizen.

Het pand is gebouwd om uitsluitend als woonhuis te dienen voor paardenhandelaar H.N. Vijgen. 

Opvallend is de eigenzinnige knik in de constructie van de doorlopende raamkozijnen, een handelsmerk van Wielders, waardoor in de gevel een nis ontstaat met hoeken van 45 graden. Door deze knik is er op de verdiepingen een driehoekig plaatsje en uitizht op het verloop van de straat gecreëerd. Wielders hield de gevel vlak en plaatste de ramen in een rij aaneen. Door de inspringende hoek ontstond een suptiele asymmetrie in de gevelarchitectuur.  Bovendien werd het idee van de traditionele gevelindeling met symmetrische gevelopeningen vervangen door een nieuwe expressionistische compositie van in elkaar gevlochten horizontale vlakken. 

Daarbij zijn de drie even dikke bakstenen ‘vingers’ te zien als de contramal van de twee doorlopende raamkozijnen. Met wellicht invloed van ‘La fenêtre en Longeur’ (het langgerekte panoramaraam) een van de vijf modernistische punten van Le Corbusier.

Een tweede asymmetrisch handelsmerk is de vlaggenmast, herkenbaar in veel werk van Wielders. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1932
Architect:
Jos Wielders
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Woning

Locatie