+ 1 More
+ 1 More

Huis met gewelfde luifel

Burgemeester de Hesselleplein 15

Opdrachtgever was A. H. Vliegen, woningopzichter bij ‘Ons Limburg’. Tegenwoordig is hier het advocatenkantoor van Mr. A.J.P. Lemmen gevestigd. 

Het huis is ontworpen door ‘Ons Limburg’ en de details vertonen overeenstemming met werk van Jan Stuyt zoals de gepleisterde geveldriehoek en de witte fries (A. Bartels was chef de bureau bij Jan Stuyt in Heerlen). 

Het pand maakt deel uit van de gesloten oostelijke pleinwand tussen de hoekoplossingen met de Deken Nicolayestraat (voormalige Lindestraat) en de Ambachtsstraat. 

De uniciteit van dit huis komt vooral tot uitdrukking door de positie tussen deze twee hoeken (te vergelijken met boekensteunen) en het contrast met het aansluitende rijtje van drie (nr. 16, 17 en 18). Deze laatste zijn uitgevoerd met een entree onder een gemetselde rondboog en versierd met gele steen en smeedwerk. 

Het huis heeft een eenvoudige traditionalistische opzet maar ontleent toch allure aan enkele bijzondere kenmerken. De wit gepleisterde geveldriehoek, met trapgevelmotief steekt boven de op het plein gebruikelijke goothoogte uit. Het raam met fronton in de top, de grote achtdelige erker op de eerste verdieping en de twee ramen van de woonkamer met royaal zichtbaar gemaakte lateien accentueren de as van het rechter geveldeel. 

In het linker geveldeel zit de entreepartij met een opmerkelijke, naar boven gewelfde luifel die de gebogen versiering van de achtergelegen gevelopening nauwkeurig volgt. Het huis heeft een hardstenen plint waarop de omlijsting, van de voordeur met twee langwerpige zijlichten, is geplaatst.
Het dak is gedekt met rode kruispannen. Het metselwerk is uitgevoerd in paarsrode genuanceerde baksteen in kruisverband.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1919
Architect:
Anton Bartels
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Advocatenkantoor

Locatie