Huis Hochstenbach

Dautzenbergstraat 46

De naam Huis Hochstenbach is terug te herleiden tot de eerste bewoner van dit pand. Peutz heeft het pand ontworpen voor twee zussen van Josephine Hochstenbach, de vrouw van zijn zwager en wijnhandelaar Alphons Tissen.  

Het pand zou later bekendheid krijgen onder de naam Busch Modezaak. In 1905 opende Ferdinand Busch, komend uit Osnabrück, Duitsland, in de Vijzelstraat te Arnhem zijn Heerenmode magazijn. Al snel zag hij mogelijkheden om naar Heerlen uit te breiden met een tweede zaak, aangezien daar de mijnindustrie de bevolking in rap tempo deed groeien. 

Hij kon het woonhuis van Hochstenbach verwerven in hartje Heerlen. Na een grondige verbouwing beslaat de winkel de begane grond en de eerste etage, die per trap en lift bereikbaar is. De architectuur van Peutz werd daarbij geen geweld aangedaan.

Het pand is opgebouwd op rechthoekig grondvlak in drie bouwlagen met zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De voorgevel is uitgevoerd in gele gladde strengperssteen  in Vlaams verband. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. In de uiteinden van de nok staat een gemetselde schoorsteen.

De voorgevel is spiegel-symmetrisch over de as van het pand. Centraal in de gevel is de entree gesitueerd in de vorm van een rechte doorgang, afsluitbaar met een hekwerk van staf- en stripijzer. Binnen het inpandig portaal ligt een stoep met drie hardstenen treden voor een moderne pui met schuifdeuren. 

Op de tweede verdieping bevinden zich aan weers-zijde van de as vier stalen vier-ruits stolpramen. De eerste verdieping heeft grenzend aan de bouwmuur een driedeling met links en rechts twee grote stalen erkers en in de as een centraal raam verdeeld door een breed middendeel en smallere zijdelen. De erkers hebben een verfijnde driedeling met een twee-ruits draairaam, een twee-ruits bovenlicht en een twee-ruits onderraam. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1933
Architect:
Frits Peutz en Bernard Bijvoet
Stijl:
Invloeden van de Nieuwe Zakelijkheid
Huidige functie:
Woon-/winkelpand

Locatie