Hoofdopzichters-woningen

Heideveldweg 25, 27, Heerlen

In 1928 kwam de Oranje-Nassaumijn IV in productie. Deze kleinste Oranje-Nassaumijn lag aan de rand van de Brunssumerheide. De schachten waren al in 1912 aangelegd. De mijn sloot op 15 oktober 1973 haar poorten. Voor het personeel werd in huisvesting voorzien in de wijken De Kakert, Schaesberg (163 woningen uit 1925), Heksenberg bij de Heerenweg (198 woningen uit 1928) en Versiliënbosch (82 woningen uit 1930). Dichter bij de mijn, aan de Heideveldweg, werden opzichters- en ingenieurswoningen gebouwd.

Zo ook deze dicht bij de Oranje-Nassaumijn IV aan de voet van de steenberg statig gebouwde dubbele hoofdopzichterswoning in de stijl van het Traditionalisme. Het pand werd gebouwd nog in opdracht van de Oranje-Nassaumijn III die met de ON IV in verbinding stond voordat deze in productie kwam.

De twee half vrijstaande woonhuizen in twee bouwlagen zijn gedekt onder een schilddak met rode mulden pannen. De dakgoot heeft houten consoles. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteens verband. De woningen hebben rechthoekige houten vensters en deuren met boven- en zijlichten met roedeverdeling. De vensters in de eerste bouwlaag hebben houten luiken net als de zijlichten van de deuren.

De structuur van het interieur is redelijk intact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1923
Architect:
Bouwbureau Oranje-Nassau Mijnen
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
523279

Locatie