Hoofdopzichterswoningen

Sittarderweg 70, 72, Heerlen

In 1909 werd door het bouwbureau van de Oranje-Nassau Mijnen begonnen met de bouw van woningen in Grasbroek en aan de Sittarderweg voor mijnwerkers, opzichters en ingenieurs van de Oranje-Nassaumijn I. Bij de bouw kwam tot uiting dat de eigenaren, familie De Wendel, Fransen uit Lotharingen waren. Ze zijn namelijk gebouwd in de zogenaamde Lotharingse stijl.

De bouwstijl (opvallend door hun siermetselwerk en gepleisterde gevelvelden) treft men in Nederland alleen in de mijnwerkerskolonieën van de Oranje- Nassau Mijnen aan. De verantwoordelijk architect die de Oranje-Nassau Mijnen daarvoor hadden aangetrokken, was ir. Jan Lugten. Oorspronkelijk zijn er in 1909 acht opzichterswoningen gebouwd.

Helaas zijn deze eerste woningen inmiddels gesloopt. Wat rest zijn deze twee adjunct-hoofdopzichterswoningen onder een kap (nrs. 70, 72) en twintig beambtenwoningen (nrs. 74 t/m 112), die naar ontwerp van architect Lugten gebouwd werden tussen 1909 en 1915.

Het woningblok heeft twee bouwlagen onder schild- en wolfsdaken. Typisch zijn de speklagen tussen de in kruisverband gemetselde bakstenen gevels met een risalerende plint onder een natuurstenen afdeklaag.

In de gevels bevinden zich segmentboogvormige kozijnen met houten deuren en tweedelige vensters, beiden met bovenlicht. De segmentboogstrek heeft gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De indeling van het interieur van huisnummer 72 is nagenoeg oorspronkelijk.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1909
Architect:
Bouwbureau Oranje-Nassau Mijnen, ir. J. Lugten
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512760

Locatie