Hoofdingenieurswoning

Sittarderweg 79B, Heerlen

Hoe hoger de rang in de hiërarchie van het mijnbedrijf, hoe dichter het bedrijf de woning voor hen bij de mijn bouwde. Vooral aan de Sittarderweg is die hiërarchie nog in hoge mate herkenbaar. De hoofdingenieurswoning is dicht bij de ingang van de Oranje-Nassaumijn I gebouwd. Dat gebeurde in 1921 naar een ontwerp van het Bouwbureau van deze eerste Heerlense steenkolenmijn, die in 1899 in exploitatie kwam.

De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen van het neoclassicisme. De vrijstaande villa heeft een rechthoekig grondplan, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een geknikt schilddak met Tuiles du Nord, dakkapellen met klein fronton en zadeldakje. In elk dakvlak zijn twee dakkapellen aangebracht met uitzondering van het achtergeveldakvlak waarin maar één dakkapel zit.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en kunststeen. Het metselwerk is in kruisverband uitgevoerd. De rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlichten met roedeverdeling en deels met kunststenen omlijsting zijn nog oorspronkelijk. Bij de bouw zat op het plat dak van de erker een balkon met houten balustrade. Helaas is dit bij een verbouwing verdwenen.

Hoewel het pand momenteel als dierenartsenpraktijk in gebruik is, is de interieurindeling nog grotendeels intact. Als u het pand kunt bezichtigen, let dan vooral op de kleine voorhal met authentieke voordeur met glas-in-lood bovenlicht; de tussendeur naar de gang met zij- en bovenlichten; de authentieke houten trap die doorloopt tot de zolderverdieping met hoofdbaluster met decoratief houtsnijwerk en een glas-in-lood venster op de overloop van de trap.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1921
Architect:
Bouwbureau Oranje-Nassau Mijnen - ir. J. Lugten
Huidige functie:
Dierenartsenpraktijk
Monumentnr:
512761

Locatie