Hofjes woningen

Benzenraderweg 179-193

Bij de rotonde van de Benzenraderweg staan 45 woningen, gebouwd door de ‘Middenstands Bouwvereniging Heerlen’ in 1921. De hoofdvorm is een klein hofje aan de Meester Adriaan Sassenstraat met uitlopers aan de enzenraderweg en Burg. Waszinkstraat. Deze laatste straat was bedoeld als ‘doorgetrokken Caumerbeeklaan’ naar de Weltervijver.

Aan het begin van de 20e eeuw wordt niet meer uitsluitend in de bestaande rooilijnen gebouwd maar worden ook nieuwe romantische pleintjes ontworpen. Zo ontstond hier een buurtje, geïnspireerd op middeleeuwse steden. 

Frappant zijn de gemetselde rondbogen van de voordeuren die soms bij tuinmuren worden herhaald. De woonkamer heeft een licht naar buiten geknikte houten kozijn met een eigenaardige gegroefde betimmering. 

De houten delen werden geschilderd in de witgele kleur van de Bentheimerzandsteen.

De huizen staan op een plint uitgevoerd met lagen donkere steen en gescheiden door een rollaag.
De huizen kregen mooie ambachtelijke getimmerde bakgoten die als strakke kroonlijsten de slaapkamerramen onder het dak met elkaar binden. Er werden hoog opschietende schoorstenen gemetseld, haaks op deze kroonlijsten. Links en rechts van de voordeur zijn smalle zijlichten aangebracht, als spleten in het gesloten metselverband. Dit thema is ook terug te vinden in de topgevels. 

Hier en daar zit een versiering in de vorm van een kruisje in de voorgevel. Deze symboliek doet denken aan het opschrift met de letters C+M+B die in veel Duitse steden in krijt op de deurposten worden geschreven; Christum Mansionem Benedicat, Christus zegene dit huis. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1921
Architect:
Middenstands Bouwvereniging Heerlen
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Woning, Woningen, Woonhuizen, Woonwijk

Locatie