Hoeve Gitsbach

Terworm 6, Heerlen

De hoeve is gebouwd van baksteen en vakwerk, rondom een gesloten binnenplaats met een rechthoekige ingang en vensteromlijstingen van hardsteen. In haar huidige vorm dateert zij uit de 17e eeuw.

Onder de naam ‘Wolfsbroek’ wordt zij al in archieven van rond 1400 genoemd. De naam is ontleend aan de ligging van de hoeve tussen het kasteel Terworm en de spoordijk. Daar waar het Wolfsbroek uitmondt in het Geleenbeekdal. De naam Gitsbach komt van Gieszbach, wat wellicht de naam is voor een beek die veel verval heeft en snel stroomt. Andere naamkundigen achten de afleiding van “Geitebeek” waarschijnlijker.

In 1570 was de hoeve in bezit van de familie Van Schwartzenberg. Tussen 1729 en 1739 kwam zij bij de goederen van Terworm. De hoeve is tegenwoordig in particulier bezit, verkeert in een goede staat en wordt als boerderij en voor woondoeleinden gebruikt. In 2005 is de hoeve door architect Ingrid Beckers verbouwd. Daarbij zijn de gesloten gevels op een bescheiden manier van lichtopeningen voorzien ten behoeve van vier appartementen. Een oude schuur in de oosthoek is vervangen door een nieuwe hoekoplossing van cortenstaal. Aanvankelijk werd cortenstaal vooral toegepast in de scheeps- en de bruggenbouw, maar inmiddels duikt het materiaal ook op in de architectuur. Daarbij is het karakter vernieuwend, maar laat ook de historische context, zoals hier, in haar waarde.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
17e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Boerderij, Woning
Monumentnr:
21271

Locatie