In feite is Ten Esschen van oudsher een buurtschap van Voerendaal, rond een hoeve en leengoed met dezelfde naam. Bij de voetgangersbrug liep vroeger een verbindingsweg naar Rennemig en de Stationskolonie van Hoensbroek.
In het Uitbreidingsplan van 1936 projecteerde architect Jos Klijnen (1887-1973) ‘groene zones’ langs de Geleenbeek, maar ook een autoweg, komende vanuit het centrum van Heerlen in de richting van Sittard. Deze contrasten bepalen tot op de dag van vandaag de aanblik van Ten Esschen.
Tegenwoordig ligt deze hoeve, evenals de hoeve Berghof, ingeklemd tussen de autowegen A76 en N281, grenzend aan Voerendaal en Nuth. Hier ligt een heuvelrug, Optenesschenberg, met aan de zuidwestelijke kant het kronkelende Geleenbeekdal en aan de noordoostelijke kant het industrieterrein Ten Esschen en de Woonboulevard Heerlen.
De visuele invloed van de bedrijfsterreinen, met grootschalige reclame-uitingen, op de overgang van Parkstad Limburg en het schilderachtige Zuid-Limburgse Heuvelland is hier groot.
Interessant is de vergelijking van de twee voorgevels nummer 119 en nummer 121. De oorspronkelijke baksteen aan de buitenkant is links geverfd en rechts roodbruin gebleven. De twee poorten lijken op het eerste gezicht op elkaar. Wie beter kijkt ziet links een korfboog gemetseld met drie cirkelstralen en rechts een segmentboog met slechts een deel van een cirkelboog.
Deze hoeve heeft de vorm van een haak. De oudere gedeelten zijn in mergel gebouwd, de jongere in baksteen. De jaarankers geven als datering het jaar 1751 aan. In 1988 werd het interieur door de huidige eigenaar vernieuwd.