Hoeve den Driesch

Dreesch 1, Heerlen

De hoeve was vroeger prachtig gelegen midden in de uitgestrekte landerijen van het landgoed Terworm. In de 15e eeuw wordt een Thys van den Driesch genoemd als eigenaar van “den hoff zu Driesch”. De familie ontleende haar naam aan de hoeve. Vanaf 1535 komt de hoeve in bezit van de heren van kasteel Eyckholt. Vanaf 1738 maakte de hoeve deel uit van het landgoed Terworm.

In 1917 verkocht Frans baron van Loë, heer van Terworm, zijn landgoed aan de Oranje-Nassau Mijnen.
De hoeve bleef als boerderij in gebruik. Van de bouwgeschiedenis is weinig bekend. Op de Tranchotkaart uit het begin van de 19e eeuw is een U-vormige hoeve met een haakvormig woonhuis te zien. Dit haakvormige gebouw is geheel in Kunradersteen opgetrokken. In de woonhuisgevel bevinden zich een oorspronkelijk rondboogpoortje en vensters met hardstenen tussendorpels.

De hoeve is al decennia niet meer in gebruik en verkeert in een slechte staat. De huidige pachter (Motel Heerlen Exploitatie BV) gaat de hoeve restaureren en wil er een aantal nieuwe functies in realiseren. Bij de restauratie blijft de oude indeling van de hoeve behouden. De hoeve wordt toegankelijk voor publiek en vertelt het verhaal van deze plek. Het plan beperkt zich niet alleen tot het gebouw. Op het terrein van de hoeve wordt een hoogstamboomgaard met historische rassen gerealiseerd. Verder komt er een winkel met streekproducten en komt er een atelier- en tentoonstellingsruimte die gratis aan kunstenaars uit Heerlen beschikbaar worden gesteld. Hoeve den Driesch wordt zo een multifunctionele plek in
natuur- en wandelgebied Terworm.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
18e eeuw
Architect:
Onbekend
-
Huidige functie:
Geen functie
Monumentnr:
21263
OMDH nr:
OMDH-RM-026

Locatie