Hoeve den Dreesch

Dreesch 1, Heerlen

De hoeve was vroeger prachtig gelegen midden in de uitgestrekte landerijen van het landgoed Terworm. In de 15e eeuw wordt een Thys van den Driesch genoemd als eigenaar van ‘den hoff zu Driesch’. De familie ontleende haar naam aan de hoeve. Vanaf 1535 komt de hoeve in bezit van de heren van kasteel Eyckholt. Vanaf 1738 maakte de hoeve deel uit van het landgoed Terworm.

In 1917 verkocht Frans baron van Loë, heer van Terworm, zijn landgoed aan de Oranje-Nassau Mijnen. De hoeve bleef als boerderij in gebruik. Van de bouwgeschiedenis is weinig bekend. Op de Tranchotkaart uit het begin van de 19e eeuw is een U-vormige hoeve met een haakvormig woonhuis te zien. Dit haakvormige gebouw is geheel in Kunradersteen opgetrokken. In de woonhuisgevel bevinden zich een oorspronkelijk rondboogpoortje en vensters met hardstenen tussendorpels.

De hoeve was decennia niet meer in gebruik en verkeerde in een slechte staat. De huidige pachter (Motel Heerlen Exploitatie BV) heeft de hoeve gerestaureerd en heeft er een aantal nieuwe functies in gerealiseerd. Bij de restauratie is de oude indeling van de hoeve behouden. De hoeve vertelt het verhaal van deze plek. Het is nu een exclusieve vakantiewoning plus een beheerderswoning. Op het terrein van de hoeve is een hoogstamboomgaard met historische rassen gerealiseerd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
18e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Luxe vakantiewoning
Monumentnr:
21263

Locatie