Hoeve de Struiver

Ten Esschen 80, Heerlen

Ten zuiden van Ten Esschen ligt een motte van ongeveer 35 meter doorsnede waarop waarschijnlijk ooit een kasteel gebouwd moet zijn geweest. Dit kasteel Struiver werd ook wel Groot Geitsbach of Alden Lenartshoff genoemd. Het ‘Hoff zo Gheisbach” wordt voor het eerst vermeld in 1381.

Het was Baron Wynand Theodor van Wijlre die in 1742 ten oosten van de huidige motte de hoeve Struiver liet bouwen, mogelijk als opvolger van een eerdere hoeve. Aan het eind van de 19e eeuw kwam het goed in handen van de familie van Aken.

De hoeve met binnenplaats (ankerjaartal 1742) is opgetrokken van baksteen met speklagen en is voorzien van taustenen tussendorpelkozijnen en houten segmentboogvensters.

Een speklaag is in de bouwkunst een horizontale versiering in een gevel. In Limburg is het meestal een doorlopende lichtgekleurde strook van mergel of Kunradersteen, aangebracht tussen de normale lagen baksteen. Een speklaag wordt gebruikt om voor wat meer afwisseling te zorgen in een gevel. Daarbij spelen niet alleen esthetische overwegingen, maar ook de beschikbaarheid van bouwmaterialen een rol. Opvallend bij Hoeve de Struiver is het ‘zebrastrepenpatroon’ waarbij beide verschillend gekleurde lagen ongeveer even breed zijn.

Diverse pogingen om de hoeve te restaureren zijn vooralsnog gestrand.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
18e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Geen functie
Monumentnr:
21249

Locatie