Hoeve De Puth

Vrusschemigerweg 2

Hoeve De Puth lag aan de Zandweg op de Heerlerbaan, later werd dit gewijzigd in Vrusschemigerweg. De Zandweg was een radiale veldweg tussen Heerlen en Simpelveld. De aanleg van de Martin Luther Kinglaan, tegenwoordig J.F. Kennedylaan en de stadsautoweg hebben de oorspronkelijke route doorsneden.
Deze hoeve kan helpen nog een beeld te vormen van hoe het vroeger was. Hoeve De Puth werd vroeger bewoond door onder meer A.E.A.J. Scheepers, vader van een bekende Heerlense huisarts.

De boerderij, een Limburgse hoeve van het halfopen type, bestaat uit drie vleugels gegroepeerd aan een binnenplaats, die naar de zijde van de straat is afgesloten met een muur. De voor- en achtervleugel, die evenwijdig aan de weg zijn gesitueerd, zijn voorzien van een schilddak met gesmoorde Oudhollandse pannen. 

De vleugel aan de rechterzijde tussen de voor- en achtervleugel sluit met een lager zadeldak aan op de kap van beide vleugels. De gevels zijn opgetrokken in baksteen dat deels is gepleisterd en deels geschilderd. 

De gevel aan de binnenplaats van de rechtervleugel omvat enige kleine ongedeelde vensters en luikopeningen op de verdieping. Aan de linkerzijde bevindt zich een moderne pui met negen-ruits glasdeuren en twee ongedeelde bovenlichten.
Het metselwerk is witgeschilderd en voorzien van een zwart geschilderde plint. 

In de hoek met de zijgevel van de voorvleugel leidt een gemetselde trap tot de kelder. Hiernaast staat tegen de gevel een moderne erkeruitbouw. 

Geheel rechts bevindt zich een met een zware balk gesloten rechte doorgang. Intern zijn van belang de oorspronkelijke kapconstructies met op de moerbalken gestapelde jukken en plafonds met gepleisterde troggewelfjes tegen de kinderbinten.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
Eind 18e eeuw
Architect:
Onbekend
Stijl:
Agrarische bouwtraditie
Huidige functie:
Boerderij, Woning

Locatie