Hoeve Corisberg

Corisbergweg 1, Heerlen

Hoeve Corisberg wordt al in 1371 genoemd als leengoed en stamgoed van het geslacht Caldenborn of Van Caldenborch. De carréboerderij is schilderachtig gelegen tegen de helling van het dal van de Caumerbeek. Op de zuidwesthoek bevindt zich het 17e eeuwse L-vormige woongedeelte, waarvan de begane grond is opgetrokken uit Kunradersteen en de verdieping in baksteen met speklagen en hoekblokken van mergel. In de 17e eeuw werd ook de rest van de zuidgevel vernieuwd door toepassing van mergel.

De inscriptie: ‘Anno 1768 Thomas Ulecks Anna Marea Horbach’ in de puntgevel van het woonhuis, wijst op een verbouwing in dat jaar. Hierbij werden de segmentboogvensters en de schoorsteenmantels in Lodewijk XIV-stijl aangebracht. Onder het woongedeelte bevindt zich een kelder met een ellipsbooggewelf. Dit is het oudste gedeelte van deze hoeve.

De bakstenen muur aan de oostzijde stamt uit de eerste kwart van de 19e eeuw. De stal is, zoals het jaartal vermeldt, uit 1780. De buitengevel bestaat uit baksteen met speklagen van mergel. Opmerkelijk is het onderste deel van deze gevel aan de wegkant. Hier is een gevarieerde hoeveelheid steen (her)gebruikt: stukken mergel en zandsteen zijn herkenbaar, maar ook maaskeien en vuursteenknollen.

De laatste bewoners zijn eind 2002 gestopt met boeren. In 2009 is de boerderij overgedragen aan de Stichting Zonnehuizen. Alynia Architecten & Adviseurs kreeg in 2010 opdracht de hoeve te verbouwen tot zorgboerderij. Om de autonomie van de monumentale boerderij en het karakter van het glooiende landschap zoveel mogelijk te handhaven, is de uitbreiding met de vier geschakelde woningen half ingegraven in een verder gelegen talud.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
14e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Zorgboerderij
Monumentnr:
21236

Locatie