Hoeve Berghof

Esschenweg 111, Heerlen

Hoeve Berghof is gelegen langs de weg van Heerlen naar Hoensbroek. Het is een groot gebouw van baksteen met een binnenplaats. Aan de voorzijde van het pand, links van de poort, zien we zes ramen met roedenverdeling en omlijstingen van hardsteen. Boven de ellipsboogvormige poort treffen we een nisje aan (mogelijk voor een Mariabeeld) met daarboven een raam. Net zoals in de bovenverdieping, links naast de poort.

Het karakter sluit aan bij de kenmerken van veel Limburgse carréhoeves. De binnenplaats is trapeziumvormig, wat wijst op een langdurig bouwproces waarbij de stallen en schuren geleidelijk in het vierkant werden opgenomen. Evenals bij hoeve ‘de Struiver’ zijn ook hier de houten luiken en poorten fraai geschilderd. De naam van de hoeve heeft waarschijnlijk te maken met het oorspronkelijke gehucht: Optenesschenberg.

Het gedeelte rechts naast de poort wijkt wat bouwmateriaal betreft duidelijk af van de rest van het gebouw. Mogelijk is dit deel herbouwd of later aangebouwd.

Aan de straatkant zien we twee hekpijlers van mergelsteen met hoekzuiltjes, beiden uit de 19e eeuw. Dit zijn de resten van een statige oprijlaan, die hier vroeger gelegen moet hebben.

Deze zeer landschappelijk gelegen hoeve wordt tegenwoordig geëxploiteerd als B&B.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
19e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
B&B
Monumentnr:
21245

Locatie