Hoek Oliemolenstraat

Oliemolenstraat 1, Akerstraat 65a, 65b, Heerlen

Oliemolenstraat 1 werd in 1933 ontworpen als apotheek Claessens en in 1936 gerealiseerd als woonhuis. Het additionele dubbele woonhuis aan de Akerstraat dateert uit 1937. In eerste instantie ontwierp Peutz op deze plek een apotheek in een moderne stijl vergelijkbaar met zijn eigen woning ‘Huis op de Linde’. De winkelruimte met portiek op de hoek, kantoor, trappenhuis, garage en bovenwoning, samen ondergebracht in één geheel, zagen er uit als een recht blok van beton.

Dit ontwerp werd vervangen door een traditionalistisch plan. Karakteristiek zijn: de rode baksteen in kettingverband, witgele Solnhofersteen, rode Hollandse dakpannen, hardstenen raamdorpels, roedeverdelingen en het houten dakoverstek. De L-vormige plattegrond heeft een opmerkelijk gedetailleerde hoek op de plaats waar oorspronkelijk de ingang van de apotheek was gedacht.

De hoekoplossing ondersteunt de hiërarchie van het stratenpatroon. Markant is het spitse zadeldak met topgevel en de afgeschuinde, met natuursteen beklede, hoek.

Pand Akerstraat 65a heeft een voordeur met rondboogvormig bovenlicht. Pand Akerstraat 65b heeft een rechte voordeur met glasvlak en roedeverdeling. Aan de bovenzijde ligt een kleine hardstenen luifel op twee spiraalvormig versierde consoles.

De indeling van het interieur is vrijwel intact. In de vierkante centrale hal zijn zwarte marmeren vloertegels gelegd. De authentieke houten trap met kwart draai heeft een leuning met spijlen en balusters. De eerste trede van de trap is in natuursteen. Deze detailleringen paste Peutz vaker toe.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1936-1937
Architect:
F.P.J. Peutz
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
523287

Locatie