Herenhuis

De Doom 44, Heerlen

Het huidige pand staat op een haakvormige plattegrond die de binnenhof van de hoeve afschermt en de hoek van De Doom en De Lirp accentueert. Op de verdieping zijn zeven kleine vierruitsvensters. De voorgevel is witgeverfd. De grote houten poorten en de raamomrandingen zijn opvallend blauw. De schuine daken zijn gedekt met rode keramische dakpannen.

Voor het pand staat een wegkruis met houten corpus uit de 19e eeuw.

De Doom 44 maakte deel uit van de U-vormige boerenhoeve met schuren, een bakhuis, stallen en woningen. Een van de woningen lag bij de aanleg van de Lirp letterlijk in de weg en is gesloopt. Bij het wegkruis begon destijds een holle weg die uitkwam bij de Mariakapel aan de Mergelsweg (1954).

Het naastgelegen pand De Lirp 42 stond in het begin van de jaren zeventig bekend als De Doom 42 en had evenals de naastgelegen schuur (De Doom 48) en het herenhuis (De Doom 44) de status van rijksmonument. Door een administratieve fout is dit pand niet meer in de lijst van rijksmonumenten vermeld.

De huidige functie is tweeledig: architectenbureau Theo Teeken en een woonhuis. In De Doom is het kantoor gevestigd geweest van de Limburgse architect en kunstenaar Laurens Bisscheroux (1934-1997).

De Doomgroep, een gezelschap kunstenaars uit de literatuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en architectuur, organiseerde in De Doom exposities en manifestaties van allerlei culturele aard.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
18e eeuw
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
21265

Locatie