Het huis Strijthagen in de wijk Welten, staat aan de rand van het dal van de Geleenbeek waaraan de Weltermolen gelegen is. Jonkers Van Strijthagen uit de linie Van Oersfeld moeten er in de 14e eeuw hebben gewoond.
Het huidige huis, dat ook wel Strijthagenshof genoemd wordt, zou gebouwd zijn op de plek 250 meter ten noordwesten van het kasteel, waar nu geen spoor meer van terug te vinden is. Het oudste deel van het huidige herenhuis is de kelder die volledig is opgetrokken uit Kunradersteen.
Halverwege de 15e eeuw lijkt het goed versnipperd te raken en worden er meerdere en veel verschillende eigenaren vermeld in de archieven. Waarschijnlijk meteen na de aankoop door Johan de Root in 1709 werd het gebouw inpandig verbouwd waarbij de huidige trap werd gebouwd. Rond 1860 werd het pand wederom, maar nu ingrijpend, verbouwd tot een eclectische villa.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het huis aangekocht door de familie Hennen, toenmalige directeur van de muziekschool en naamgever aan het Charles Hennen Concours. Het huis is in 1969 verkocht aan de familie Akkerman-van Soest. Deze familie heeft het huis aan de buitenkant gerestaureerd en de binnenkant gemoderniseerd.
Wat vooral opvalt is de witgekeimde symmetrische frontgevel aan de oostzijde, de gevelankers en de houten luiken. De raamopeningen hebben zes- en acht-ruits vensters en segmentbogen. Het monumentale balkon boven de hoofdentree steunt op twee klassieke zuilen en heeft een balustrade met balusters uitgevoerd in mergelkleurige steen. De midden risaliet heeft een bekroning in de vorm van driehoekig fronton met een rond raam dat uitkijkt op de Weltervijver.