+ 1 More
+ 1 More

Herenhuis

Burgemeester de Hesselleplein 14

De opdrachtgever voor dit herenhuis was M.J. Gorissen, adjunct-commies werkzaam op de gemeentesecretarie. Vanaf 1988 is het architectenbureau van Arnold Johan Louis (Nol) Fox in het pand gevestigd.

Architect H.H.A. Tummers (1889-1973) werkte enige tijd als gemeente architect bij publieke werken. Hij werd ook bekend als ontwerper van decors en is de vader van Nick Tummers (1928-2020).

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met een afgeschuinde hoek. Bijna alle hoekpanden aan het Burgemeester de Hesselleplein en de toeleidende straten hebben afschuinde hoeken. Hiermee werd de samenhang van het stedenbouwkundig concept versterkt en het deelplan in een groter kader gepast.

Het opgaande metselwerk bestaat uit bruinrode baksteen in kruisverband. De mansardekap is later opnieuw gedekt met antracietkleurige Tuile du Nord-dakpannen. Op de nok staan dakpionnen. De mooie hoekoplossing heeft een rustige ritmiek van de ramen, die een staand formaat hebben en later zijn aangebracht. Zij heeft een sterk afwijkende materiaalkeuze ten opzichte van de andere panden aan het plein, wat de opgaande lijn accentueert. In het metselwerk van het hoofdgebouw en het bijgebouw bevinden zich talrijke uitbundige baksteenversieringen, alle in dezelfde kleur, trant en materialisatie. 

De metalen hemelwaterafvoeren zijn tweezijdig ingekapseld met metselwerk. In de verticale lijn van de vierkante pijp zijn links en rechts vier strekken als een horizontaal accent uitgemetseld. De knikken in de gevelvlakken zijn beklemtoond met in- en uitspringende vertandingen. De borstweringen van de ramen op de eerste verdieping bestaan uit op hoogkant geplaatste bakstenen die aan de onderkant eindigen met een verkenning. Deze sluit aan op de rollagen boven de gevelopeningen van de begane grond. Ook de pilasters links en rechts van de garagepoort hebben fraaie uitkragende baksteensculpturen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1919
Architect:
Henk Tummers
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Architectenbureau

Locatie