Heilig Hartbeeld

Tegenover Tempsplein 2, Heerlen

Hedendaagse stedenbouw toont vaak een individuele denkwijze: ‘ieder voor zich’. Het Tempsplein daarentegen toont een zichtbaar samenhangend concept.

De straatwanden en dakvormen omlijsten een gemeenschappelijk parkje met het Heilig Hartbeeld in het midden. De architectonische vormentaal heeft een bindende kracht: de gebouwen horen als het ware bij elkaar. Misschien is het daarom wel, dat dit plein zoveel bijval geniet.

Het Heilig Hartbeeld is gemaakt van brons met een donkere kleur en heeft een grijsgroen patina (koperroest). Het beeld is 2,5 meter hoog en staat op een gebogen sokkel van Kunradersteen. De sokkel loopt trapsgewijs omhoog en is ontworpen door Dirk Roosenburg. Aan de achterzijde van de sokkel is een boogvormige rand. Deze rand omsluit een bloemperk. Aan de voorzijde van de sokkel is een kleine boogvormige plateau aangelegd, eveneens in Kunradersteen.

De Haagse beeldhouwer Toon Dupuis (1877-1937) maakte veel bekende beeldhouwwerken in de openbare ruimte, onder andere dat van Mgr. Nolens in Nijmegen. Het Heilig Hartbeeld werd op 19 oktober 1924 onthuld door burgemeester Waszink. Mgr. Schrijnen, bisschop van Roermond, verrichtte de plechtige inzegening en deken Nicolaye deed de plechtige toewijding van Heerlen aan Christus Koning.

Pater dr. Cassianus O.F.M. vatte tijdens deze plechtigheid de betekenis als volgt samen: “In het hart van Nederlands mijnstreek, in het hart van de meest Katholieke mijnstreek ter wereld, staat van nu af het Koningsbeeld van den Christus op een onwrikbaar voetstuk en geen macht ter wereld zal het neerhalen”.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1922
Architect:
A.S.N.L. Dupuis
Huidige functie:
Beeld
Monumentnr:
512792

Locatie