Het pand is in 1929 gebouwd als vrijstaand woonhuis annex slijterij in opdracht van de heer Al Hamers, jarenlang gemeenteraadslid en wethouder in Hoensbroek. De familie Hamers-Horstmans had op deze plek ook al sinds lang daarvoor een slijterij.
De Hoofdstraat was in die tijd tot eind vijftiger jaren dé winkelstraat van Hoensbroek met meer dan honderd winkeliers en andere zelfstandigen.
Vanaf begin vijftiger jaren kwam hier door het omleiden van buslijnen en éénrichtingsverkeer stevig de klad in.
Het pand heeft een kubisch deel en een terug liggend schakelstuk. Het kubische deel heeft een symmetrische opbouw met een bandvenster van acht ramen op de tweede verdieping.
Op 31 december 1973 werd de slijterij opgeheven en het gebouw werd verkocht aan architect ir. Piet Mertens. Deze verbouwde in de loop der jaren de winkel en het woonhuis erboven tot kantoren voor
zijn architectenbureau.
De laatste verbouwing vond in 1984 plaats met een gedeeltelijke uitbreiding aan de achterzijde van het pand. Architectenbureau P.A.M. Mertens en met name de naamgever, naar zijn voorletters, met waardering veelal Pam genoemd, was wijd en zijd bekend door de restauraties van monumenten.
Architect Nicolaas M. (Nico) Ramakers (1879-1954) was architect en ontwerper waarvan tientallen gebouwen zijn toegevoegd aan de Rijksmonumentenlijst. Ramakers ontwierp naast diverse woonhuizen ook een veelheid aan kerken. Hij kreeg vooral bekendheid door de restauratie van oude kastelen waaronder Kasteel Hoensbroek.
Nico Ramakers was medeoprichter van de Zuid-Limburgse afdeling van de Bond Heemschut tot behoud van cultuurmonumenten. De restauratiedeskundige Piet Mertens was onder anderen voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten BNA (1979-1983) en directeur van de Limburgse Academie van Bouwkunst (1983-1993).