H. Hartkerk Schandelen

Meezenbroekerweg 114

Deze eenbeukige hallenkerk is opgetrokken op een rechthoekig grondvlak. De rechthoekige grote toren heeft een spits in een piramidale vorm met een krachtige gootlijn. In de toren zijn lange sleuven opengehouden die de hoogte accentueren. De toren fungeert als oriëntatiepunt van de kolonie Meezenbroek/Schandelen. 

De voorzijde van het kerkgebouw wordt gevormd door de topgevel van de hoofdbouwmassa met zadeldak, waar tegen een iets lagere gelijkvormige bouwmassa is opgetrokken. Aan de linkerzijde staat tegen de lagere bouwmassa de rijzige kerktoren. Het front heeft een ondiepe éénlaags uitbouw met plat dak, die loopt van de basis van de toren en is voorbij de rechter zijgevel van het kerkgebouw doorgezet als gang. 

De linkerzijde van het kerkgebouw bestaat uit de hoofdbouwmassa met zadeldak, waar tegen vier dwarsbeuken zijn geplaatst. De achterzijde wordt gevormd door de koorsluiting in de vorm van de zich viermaal verjongende hoofdbouwmassa. In de topgevel van de dwarsbeuken bevindt zich een spitsboog-vensteropening, die via deelzuilen is verdeeld in vijf velden, voorzien van een glas-in-loodvulling. 

In de kerk staat een bijzonder orgel. Oorspronkelijk gebouwd in 1830 door  de gebroeders Mueller uit Reifferscheidt in Duitsland. Het werd in 1830 geschonken aan de parochiekerk van Gulpen door de familie Marchant et d’Ansembourg. In 1928 is het orgel verkocht aan de kerk in Schandelen. In 1968 en 2008 werd het orgel gerestaureerd door Flentron Orgelbouw uit Zaandam. Het orgel is eenRijksmonument.

De kerk fungeert als parochiekerk van de buurtschap Schandelen en is toegewijd aan het Heilig Hart van Jesus. Zij is in 1928 in gebruik genomen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1927
Architect:
Jos Wielders
Stijl:
Zakelijkheid Expressionisme
Huidige functie:
Kerk

Locatie