Grenspaal

In tuin Coriovallumstraat 9, Heerlen

Heerlen ligt op het kruispunt van Romeinse heirbanen, van Xanten naar Trier en van Keulen naar Boulogne-sur-Mer. Grenspalen hebben in de oude geschiedenis een rol gespeeld, niet alleen als grensafbakening, maar ook als markering bij kruispunten, poorten en graven. Je zou kunnen zeggen ANWB-paddenstoelen avant la lettre.

De Romeinen gebruikten deze stenen zuilen in navolging van de Grieken. Zij hadden de bedoeling de god Hermes te eren, als beschermer van wegen en reizigers. De Romeinse hermen zijn vaak versierd met koppen en nog op verschillende plaatsen in het Rijndal te zien.

Op het einde van de 80-jarige oorlog hadden de Nederlanders belangrijke gebieden in Zuid-Limburg terugveroverd op de Spanjaarden, waardoor Heerlen onder staatsbewind kwam, terwijl omringende dorpen als Schaesberg en Hoensbroek Spaans bleven en vanaf 1713 Oostenrijks werden. Om hier de grenzen veilig te stellen, plaatste men op diverse belangrijke plaatsen grenspalen. Deze palen deden dienst als demarcatie.

In de tuin van het Thermenmuseum te Heerlen staat een van deze grenspalen. De grenspaal met het Hollandse wapen en het Oostenrijkse wapen dateert van na 1713. Wat we nu aangeven als Limburg, zowel het Nederlandse deel als het Belgische deel, was na de vrede van Munster in 1648, een groot lappendeken van allerlei staten en onafhankelijke gebieden met enclaves en exclaves en dit alles verweven in grillige vormen. Pas in 1843 werden de grenzen definitief geregeld.

Deze grenspaal is vanwege zijn historische waarde een rijksmonument.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
na 1713
Architect:
Onbekend
-
Huidige functie:
Grenspaal
Monumentnr:
21252, 21253
OMDH nr:
OMDH-RM-104

Locatie