Grafmonument

Algemene Begraafplaats bij Akerstraat 50, Heerlen

De Algemene begraafplaats ligt als een park met oude bomen ingesloten tussen de Akerstraat en de Groene Boord. De begraafplaats bevat onder andere een kerkhofkapel en de graven van een groot aantal meer en minder bekende personen uit de Heerlense geschiedenis. Een van de drie stadspoorten in de omwalling van de zogenaamde Maastrichter- of Kerkhofpoort (tegenover het voormalige Hotel de Paris), verwees naar het kerkhof.

Het grafmonument heeft een duidelijk front en is geplaatst in een centrale as zodat het goed te zien is als men vanaf de Akerstraat het Kerkhof binnen loopt. Het grafmonument bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere herinnering aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De Akerstraat heette vroeger Akerlaan. Het was een voorname woonlocatie met sjieke huizen die lang deel uitmaakte van de “grooten weg van Maastricht naar Aken”.

In het grafmonument zijn de namen gegraveerd van de veertien Belgische geïnterneerde soldaten en twee kinderen die tijdens de eerste Wereldoorlog in Heerlen zijn gestorven, enkelen aan de gevolgen van de beruchte Spaanse Griep. Deze epidemie kostte wereldwijd miljoenen mensen het leven.

Het grafmonument bestaat uit een gedenkplaat van natuursteen met zowel een Franse als een Nederlandse tekst. Er staat een kolom die wordt bekroond met een klein hardstenen kruis. Aan de voorzijde van de gedenkplaat staat een hoge vergulde grafurn op een klein voetstuk met een brede hardstenen basement. Aan weerszijden is een perk met rechthoekige hardstenen omlijsting. Het geheel wordt aan de voorzijde klokvormig omsloten door elf kleine natuurstenen (op grenspalen lijkende) kegels met hiertussen een smeedijzeren ketting.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1925
Architect:
Onbekend
Huidige functie:
Grafmonument
Monumentnr:
512807

Locatie