Glaspaleis

Bongerd 18, Heerlen

Vanaf de jaren twintig werd het centrum van Heerlen ingrijpend getransformeerd. Op initiatief van het gemeentebestuur en particuliere opdrachtgevers ontstonden tal van grote en modern ogende gebouwen. Het Glaspaleis SCHUNCK* van architect Peutz is hiervan een van de meest geslaagde exemplaren. Dit destijds zeer moderne textielwarenhuis met als motto ‘Kwaliteit wint altijd’ werd een van de iconen van de detailhandel in de Oostelijke Mijnstreek. Op het dak werd de privé-woning van de heer Peter Schunck gebouwd. De organisatie van het gebouw, als een gestapelde markt met een vrij indeelbaar betonskelet, vertolkt een pioniersgeest, die door het moment van ontstaan in de crisistijd markant te noemen is.

Het Glaspaleis is geïnspireerd op het project Les Grands Magasins Decré, geopend in 1929 in Nantes en ontworpen door Henri Sauvage.

Peutz paste een dragende betonconstructie toe met paddenstoelkolommen. Dit systeem had als voordeel dat er gladde balkloze vloeren werden gebruikt. Deze vloeren weerkaatsen het licht beter en maakt volledig glazen invulling tussen plafond en vloer mogelijk. De buitenste rij kolommen werd op ruime afstand van de gevel geplaatst, zodat de vloeren uitkragen. De glasgevels werden schaduwloos aan de vloeren gehangen. Tussen de gevel en de vloerplaat werd een halve meter vrij gehouden. Hierdoor ontstond een zogenaamde klimaatgevel die natuurlijke ventilatie mogelijk maakt. Door de toepassing van vliesgevels komen de fraaie paddenstoelkolommen mooi tot hun recht en beschikte de winkel volop over daglicht.

In 2003 werd een kostbare renovatie afgerond in opdracht van de gemeente Heerlen naar een ontwerp van de architecten Wiel Arets en Jo Coenen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1933-1936
Architect:
F.P.J. Peutz
Huidige functie:
Culturele instelling
Monumentnr:
498137

Locatie