Dubbele Villa

Caumerbeeklaan 66, 68, Heerlen

Toen steeds meer mensen zich een luxueuzere woning in een landelijke omgeving konden veroorloven, noodzaakte het gebrek aan ruimte tot een meer aaneengesloten bouwwijze.

Zo ontstonden naast de villa’s, dubbele woonhuizen die op vrijstaande villa’s leken en feitelijk twee-ondereen- kapwoningen waren. Jan Stuyt slaagde er steeds weer in ze een vergelijkbare verschijningsvorm te geven met driehoeken, ruiten, bollen en bogen.

Deze woningen werden gebouwd ten behoeve van bureauchefs van de Oranje-Nassau Mijnen en zijn gelegen binnen het beschermde stadsgezicht Molenberg en omgeving. In de aanleg van dit gebied is de hiërarchie van het mijnbedrijf zichtbaar: de directeur aan de grote weg naar Aken, het management in het dal van de Caumerbeek en de mijnwerkers op de Molenberg. De dubbele villa heeft een grondplan van diverse in elkaar grijpende rechthoeken. Het pand telt twee bouwlagen en een dakverdieping en wordt afgedekt met schilddaken met horizontale daklijn. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen.

Opvallend is verder de plint geaccentueerd met een band van hardsteen. Het middendeel van de frontgevel springt vooruit en heeft in de eerste bouwlaag twee driezijdige erkers met plat dak en een balkon met houten balustrade versierd met ‘stuiters’.

Er zijn drie dakkapellen, een breed dakoverstek en een dakkapel in de frontgevel die wordt gedeeld met beide panden.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1916
Architect:
J. Stuyt
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512805

Locatie