Dubbel Woonhuis

Molenberglaan 112, 114, Heerlen

Dit dubbele woonhuis is vrij liggend gesitueerd in een bocht van de sterk oplopende Molenberglaan en sluit aan bij de straatwand Molenberglaan 116 t/m 124. Het draagt bij aan de beleving van het heuvelachtige karakter langs de beekdalen.

Gelet op de locatie en de architectuur maken deze huizen deel uit van de elitebuurt van Heerlen, gesitueerd rond de Caumerbeeklaan.

De twee halfvrijstaande huizen zijn van grote cultuurhistorische waarde die goed de sociaaleconomische ontwikkeling rond het einde van de Eerste Wereldoorlog weergeeft. Deze woonhuizen zijn gebouwd in twee bouwlagen met schilddaken en zadeldaken en hebben een asymmetrische indeling van de frontgevel.

Het pand met huisnummer 114 springt vooruit. Het bouwmateriaal is baksteen voorzien van een witte pleisterlaag. De straatzijde is voorzien van rechthoekige houten vensters. Huisnummer 112 heeft een rechthoekige deur onder een luifel die deels rust op een houten console. De vensters zijn uitgerust met bakstenen dorpelstenen. Aan de rechterzijde is een garage aangebouwd. De structuur van het interieur is grotendeels intact.

Nummer 114 heeft een rondboogvormige deur met een boogvormige metselwerk omlijsting. Aan de linkerzijde is een steunbeerachtig geveldeel. In elk dakgevelvlak is een dakkapel. Beide panden hebben aan de achterzijde een dubbele tuindeur met zij- en bovenlichten.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
Omstreeks 1918
Architect:
J. Stuyt
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512733

Locatie