Dubbel Woonhuis

Molenberglaan 73, 75, Heerlen

De woningen werden op een rechthoekige plattegrond gebouwd in opdracht van de Vereniging Woningbouw Heerlen. Er zijn twee dakkapellen met zadeldakjes en kleine driehoekige frontons. Het dak is gedekt met Hollandse pannen en heeft een breed overstek. Deze laatste determinanten zijn karakteristiek voor het werk van Stuyt.

Dit dubbel woonhuis laat een aantal architectonische oplossingen zien die in zijn werk eerder uitzondering zijn dan regel: een tentdak met schoorsteen in het midden in plaats van het vaak toegepaste schilddak; een opvallende tweedeling in de frontgevel door toepassing van een bepleistering tussen de borstwering van de eerste verdieping en de gootlijn; twintig vierruits-vensters met kruisvormige roedeverdeling evenwichtig verdeeld over het grote fries dat is aangebracht in de gevel.

Het gemetselde plint is opgetrokken tot en met de gemetselde vensterbanken en op de twee hoeken steunbeerachtig verlengd. Hierdoor ontstaat een ontleding van de frontgevel in enkele markante hoofdvormen: een rode driehoek, een smalle witte horizontale rechthoek en een fors trapezium in bruin baksteen. In de frontgevel van het dubbel woonhuis zitten twee portieken met rondboogvormige toegang en decoratief metselwerk.

Het pand is gelegen binnen het rijksbeschermd stadsgezicht Molenberg en omgeving. Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat. Dit gebied is van belang voor de cultuurgeschiedenis van dit deel van Heerlen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1918
Architect:
J. Stuyt
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512806

Locatie