Dubbel Landhuis

Caumerbeeklaan 59, Caumerdalschestraat 15, Heerlen

Jan Stuyt was geruime tijd de huisarchitect van de door Henri Poels opgerichte woningbouwkoepel ‘Ons Limburg’. Aparte opdrachten kwamen bij hem binnen van hoger opgeleiden en notabelen die in de opbloei van Heerlen als mijnindustriestad hun villa’s lieten bouwen aan de Akerstraat en het ‘Molenbergpark’ (Molenberglaan, Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat). Aardig wat panden in de ‘chique buurt’ van Heerlen komen van zijn tekentafel.

Zo ook deze markante dubbele villa met een nagenoeg vierkant, symmetrisch grondplan en risalerende hoekpartijen. Het dubbel landhuis uit 1920 heeft twee bouwlagen gelegen onder een schilddak met enkele ingestoken schilddaken en dakkapellen onder een tentdak met nokpion. De gevels hebben een optrek in baksteen, metselwerk in kruisverband met gesneden voeg. De voorgevel van het linkerpand heeft originele kozijnen zonder roedeverdeling. Op de hoek met de zijgevel bevindt zich een risalerend volume met in de voorgevel in de eerste laag een driedelige erker onder half zinken schilddak en in tweede laag een driedelig venster.

Bijzonder is dat de oorspronkelijke interieurindeling van Caumerdalschestraat 15 in zeer hoge mate behouden is, zoals onder meer de originele schuifdeuren met geslepen glas, de paneeldeuren in decoratieve lijsten en het trappenhuis met kolom met bol (de ‘stuiter’, het beeldmerk van de architect) en leuning op spijlen.

In het inwendige van Caumerbeeklaan 59 zijn de tussendeur met glaspanelen, houten paneeldeuren in decoratieve lijsten en het trappenhuis met kolom en leuning op spijlen nog oorspronkelijke interieuronderdelen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1920
Architect:
Jan Stuyt
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512772

Locatie