+ 5 More
+ 5 More
+ 4 More

DOUVENRADE

Douvenrade 1

De Hongaarse architect Peter Sigmond (1932-2015) heeft, door het zoeken naar aansluiting bij de internationale architectuurbeweging, een grote invloed gehad op het naoorlogse bouwen in Heerlen. 

Dit verzorgingstehuis met 142 appartementen en een dienstencentrum ligt aan de rand van het centrum, nabij het Parkstad Limburg Theater en het eveneens door hem ontworpen gebouwencomplex ’t Loon.
Ook sluit het gebouw aan bij de inmiddels gerenatureerde Geleenbeek met een uitgebreid netwerk van recreatieve wandelpaden. 

Sigmond brak met de traditionelere indeling van verzorgingshuizen met kamers aan weerszijden van lange vaak donkere corridors zoals bijvoorbeeld in het bejaardenhuis Tobias uit 1959 aan de Tacitusstraat van architect Holt. Hij paste een meer open in elkaar overvloeiend interieur toe met betere ruimtelijke modaliteiten zoals lichttoetreding en zichtlijnen. Op iedere bouwlaag is een centrale gemeenschapsruimte van waaruit drie korte gangen naar de kamers leiden.  

Alle appartementen zijn voorzien van buitenkamers. Er zijn per laag slechts vijftien eenheden. De terrassen en balkons zijn horizontaal gekoppeld.  De gemeenschapsruimten zijn ook verticaal met elkaar verbonden. 

Kenmerkend voor de architectuur is de zichtbare gelaagdheid zoals ook terug te vinden is in de torenflats van ’t Loon.  

Dit bejaardencentrum heeft bovendien een terrasvormige stapeling die zijn inspiratie zou kunnen hebben ontleend aan het Limburgse heuvellandschap. Het verzorgingshuis werd gelijktijdig met de stadsautoweg gerealiseerd. Hiervoor werd ter plaatse het pension voor beambten van de Oranje Nasaumijnen uit 1920 gesloopt en de ervoor gelegen vijver gedempt. 

De terrasflat is een aantal jaar geleden gerestaureerd. Ernaast verbouwt het huidige bouwcentrum een verpleeghuis dat naar verwachting eind 2022 gereed zal zijn.  

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1967-1970
Architect:
Peter Sigmond
Stijl:
Structuralisme
Huidige functie:
Appartementencomplex

Locatie