Directeurswoning

Burgemeester De Hesselleplein 25, Heerlen

De eerste bewoner van dit pand was Th. Stroucken, de eerste directeur van de ambachtsschool, die schuin tegenover deze woning ligt. Of hij zelf het huis getekend heeft, is niet met zekerheid vast te stellen. Feit is wel dat de naam van Tummers onder de tekening staat. Het is een traditioneel huis met een rijke versiering in de vorm van speklagen van mergel. Fraaie ronde erker en ook de dakkapellen mogen zich laten zien. Opdrachtgever voor het bouwen was het Rijk, want de woning was bedoeld als ambtswoning voor de directeur van de school. Na Stroucken, werd Bloem, ook directeur van de school, bewoner van het pand. Tot 1962 woonde de directeur van de school in dit pand.

De directeurswoning heeft een redelijk intacte L-vormige plattegrond in twee bouwlagen gelegen onder een mansardedak met rode muldenpan en twee schoorstenen. Bijzonder is een rondboogportiek naast de entree met een originele voordeur met panelen en rond venster, met bovenlicht en twee hardstenen treden.

In de tweede laag, centraal in de risaliet, ligt een halfronde erker op accoladevormige gecementeerde console met muizentand decoratie. Boven de erker in het gevelvlak staat een vierkant houten torentje met een deur met zij- en bovenlichten gelegen onder een tentdakje.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1917
Architect:
H.H.A. Tummers
Huidige functie:
Woning
Monumentnr:
512779

Locatie