de Droepnaas

Corisbergweg 117, 119, Heerlen

Deze hoeve van baksteen met een gesloten binnenplaats heeft aan de straatzijde een puntgevel en een ellipsboogpoort. In 14e eeuwse archiefstukken komt de hoeve voor als “Onderste hof” of “Klein Caumer” en was een Wickraadsleen. Waarschijnlijk is het pand een vroege afsplitsing van de Horicherhof, die meermaals de “Overste hof” werd genoemd.

Blijkens een hardstenen sluitsteen boven de ingang ‘Anno 1779 R. Freins m.i. Offermans’ is de hoeve toen verbouwd of herbouwd.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw stond voor de hoeve een waterpomp, waaruit de inwoners van de Caumer hun water konden halen. In de loop der jaren raakte de bron uitgedroogd, waardoor de pomp nog maar druppelde. Zo ontstond waarschijnlijk de naam Droepnaas. De pomp is al lang geleden verdwenen, maar de naam leeft nog voort en staat tegenwoordig op de gevel.

Delen van het vakwerk zijn nog in de gevels en op de binnenplaats herkenbaar. In de Tweede Wereldoorlog was de hoeve een onderduikadres en de uitvalsbasis voor de in het verzet actieve familie Bockma.

In de jaren zeventig bestond het plan om 1.000 galerijwoningen te bouwen. Met deze nieuwe ontsluitingsweg zou de historische beekzone worden doorsneden en zou het agrarische gebied van de Bovenste Caumer geïsoleerd raken. Inspraak van bewoners heeft dit weten te voorkomen.

Foto's

Eigenschappen

Huidige functie:
Woning
Bouwjaar:
14e eeuw
Architect:
Onbekend
Monumentnr:
21237
OMDH nr:
OMDH-RM-049

Locatie