Christus Koningkerk

Navolaan 83, Heerlen

In de nieuwbouwwijk Vrieheide waren kerk, supermarkt en school het herkenbare centrum. De kubusvormige betonnen kerkzaal en de strakke witte campanile hebben een onafscheidelijke band met de stedenbouwkundige en maatschappelijke omgeving. Tussen de gelijkvormigheid van de moderne woninggroep is het kerkgebouw met toren een opvallend herkenningspunt. Het kerkgebouw is, evenals de woongebouwen, als het ware, boven de aarde getild.

Er kan een relatie worden gelegd tussen enkele betonnen kerken uit de wederopbouwperiode in Parkstad Limburg en de moderne kerkenbouw in Duitsland (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn). Fanchamps (1912-1982) kende de omstreden Frohleichnamskirche van Rudolf Schwarz uit 1930 in Aken.

Ritme, regelmaat en plastiek hebben hun eigen bekoring door eenvoud en soberheid. De centrale opstelling van het interieur van de kerk is een vroeg voorbeeld van het inrichten van een kerk conform de opvattingen van het Tweede Vaticaans Concilie. Opvallend zijn de trilbetonnen cassettes met glazen bouwstenen die het beeld van het interieur en van het exterieur sterk bepalen door lichttoetreding en schaduwwerking. Door de immense toepassing van betonnen ramen, is het ontwerp van deze kerk in Nederland vrij uniek.

Een halfronde kapel heeft aan de buitenzijde een mozaïek, dat de intocht van Jezus in Jeruzalem verbeeldt. In 2004 werd de kerk onttrokken aan de eredienst en, na dreiging met sloop, in 2009 alsnog op de monumentenlijst geplaatst. Er werd enige jaren naar een herbestemming gezocht. In 2016 werd besloten om het regionaal archief er in onder te brengen.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1965
Architect:
J.J. Fanchamps
Huidige functie:
Regionaal archief
Monumentnr:
532249

Locatie