Café

Laanderstraat 85

Het cafépand is gelegen in het Eikenderveld. Het markeert de hoek Laanderstraat-Eikenderweg. De woningwetwoningen in het Eikenderveld zijn gebouwd door Woningbouwvereniging ‘De Samenwerking’, een van de kleinere woningbouwvereni-gingen in Heerlen. Later zou zij samengaan met de ook kleine woningvereniging Gluck Auf, onder de naam Samenwerking-Gluck Auf. Huisvesting bij “De Samenwerking”, zoals deze corporatiegenoemd werd, was oorspronkelijk alleen mogelijk voor personeel van de spoorwegen. 

Uiteraard hoorde in die wijken ook een café. Seelen en Stoks hebben de hoekoplossing allure meegegeven. Interessant is het uitbundige materiaalgebruik van dit café. De entreedeur in het midden, van een afgeschuinde hoek, een linker zijgevel aan de Laanderstraat en een rechter zijgevel aan de Eikenderweg. 

In de spiegelsymmetrie vier doorlopende speklagen: boven de plint, als beëindiging van de begane grond, onder de borstwering en onder de zolder. Uitgevoerd in een afwisselend contrast met gemetselde baksteen kopjes in witgeel en oranjerood. 

Joseph Seelen (1871-1951) drukte als eerste met een verfijnde architectuur een stempel op de stad. De eerste winkel die hij rond 1900 bouwde lag op de hoek Wilhelminaplein-Klompstraat. Daar paste hij stalen balken en kolommen toe. Maar hier in het Eikenderveld wordt duidelijk dat de ambachtelijke constructies zijn voorkeur verdienen. Zijn traditionalisme richtte zich op de middeleeuwen, de glorietijd van de gotiek en de Hollandse neo-renaissance. Met de Roomse blijheid in de fantasie-volle en contrastrijke gevel is dit cafépand ontworpen met vakmanschap in de voetsporen Cuypers.

Architect Hubertus Franciscus Joannes (Henk) Stoks, geboren in Roermond en overleden in Heerlen (1887-1967) hield kantoor aan de Weltertuijnstraat 64.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
1912-1934
Architect:
Joseph Seelen en Henk Stoks
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Horeca, Onbekend

Locatie