+ 2 More
+ 2 More
+ 1 More

Café Pelt

Pancratiusplein 48

Jan Knops jr. en zijn zussen Leonie en Catharina erfden het pand van het huidige Café Pelt in 1906 van hun vader.
De gezusters vestigden een mode- en stoffenzaak in het pand, toen bekend als Emmaplein 5, terwijl Jan jr. de kaarsenhandel en -fabricage van zijn vader voortzette. 

Van 1948 tot 1992 bood het pand huisvesting aan de zaak in huishoudelijke artikelen “Valderop” van de familie Maessen. 

De gemeente heeft in 1992 de winkelpanden aan het Pancratiusplein de bestemming horeca gegeven. Dit in het kader van het streven om van dit plein hét horecahart van de stad te maken. 

De nieuwe eigenaar verfde de tot dan toe witte voorgevel blauw en noemde het nieuwe Grand café “de Blauwe Reiger”. De zaak floreerde niet, heette enige tijd Grand café “Vivaldi” en werd eind 1994 overgenomen door Frits en Kathinka Pelt. 

Toen de gevel aan een nieuw verfbeurt toe was, handhaafde Pelt de blauwe kleur en kwam op het idee om de ornamenten geel te verven en het pand te laten stralen in kleuren van de Heerlense vlag.

De gebogen gevelwand van het huidige Pancratiusplein heeft nog veel karakteristieken van het 19e eeuwse dorp zoals blijkt uit de Franstalige kaart van Le Village de Heerlen uit 1822.  

Het huidige cafépand heeft een vierkante voorgevel met 11 hoge ramen, cordonlijsten en een kroonlijst. De entreedeur verdeelt de gevel in ongelijke delen. Opvallend is het witte stucwerk met uitbundige versieringen in felle blauwe en gele kleuren en de ornamenten met vrouwenkopjes die als sluitstenen in de raamomlijstingen zijn opgenomen. 

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
19e eeuw
Architect:
Onbekend
Stijl:
Traditionalisme
Huidige functie:
Horeca

Locatie