+ 3 More
+ 3 More
+ 2 More

Buurtschap Terschuren

Terschurenweg, Hoensbroek

De naam Terschuren gaat terug tot het jaar 1104. In de Annales Rodenses schrijft de analist het volgende: “Een ministeriaal met de naam Embrico en zijn vrouw Adelida schenken aan het klooster Rolduc fünfeinhalb Malter Weiszen bei Scuren.”Dit is wellicht de oudste vermelding over Hoensbroek, die we kennen.

Het oude Terschuren ademt nog steeds de sfeer van het verleden. De huizen liggen aan de smalle Terschurenweg die geplaveid is met klinkers en kinderkopjes. De huizen liggen nog op dezelfde plaats als op een oude kaart uit de 18e eeuw. 

In 1830 telde Hoensbroek 224 huizen waarvan vijftien in Terschuren. De mensen leefden van de landbouw. In de huisweide stond vaak een bakoven. Water haalde men uit de put en de Geleenbeek die in het dal stroomt. 

Sinds die tijd is in Terschuren niet veel bijgebouwd, wel veranderd. Vroeger waren de huizen getimmerd en bestonden uit vakwerk, leem en stro. Nu is het vakwerk gemoderniseerd. Leem en stro zijn vervangen door cement en steen en vervolgens gestuct en wit geverfd.

Hoewel architectonisch aangetast staat dit straatje symbool voor het elders verdwenen dorpskarakter van deze streek. De mensen uit Oud Tersjure vormen nog steeds een hechte gemeenschap.

Iets verder richting de Buitenring Parkstad (N 300) loopt parallel met de Terschurenweg de Schurenbergsweg waarlangs een tiental woningen liggen. De berg tussen deze twee wegen is de Schurenberg, vroeger de Pappersberg genoemd.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
divers
Architect:
diversen
Stijl:
divers
Huidige functie:
Woonhuizen, Woonwijk

Locatie