De naam Broederschool is gegeven omdat het onderwijs werd verzorgd door de Maastrichtse Congregatie van de Broeders van de Beyaert. Het gebouw is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekig grondplan en bestaat uit twee in elkaar geschoven bouwmassa’s met zadeldak. De hoogste massa heeft twee bouwlagen waarin de massa met een laag en het proportioneel zeer grote dak als het ware tot de nok naar binnen is geschoven.
De school ligt op de hoek van de Kerkraderweg en de Holleweg.
Langs het oorspronkelijke schoolplein bevindt zich een verticaal gestructureerde zuidgevel met een overdekte galerij en hoge vensters. Drie zuilen van Kolossale orde met een moderne variant van een Dorisch kapiteel dragen een brede fries waarin met grote letters staat geschreven: Laudate pueri Dominum (Psalm 113: Kinderen looft de Heer).Interessant aan het gebouw zijn de detailleringen met baksteen en natuursteen.
De lage bouwmassa steekt aan de rechterzijde uit buiten de andere bouwmassa. De gevels zijn uitgevoerd in donker roodbruine baksteen in kruisverband. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde Tuiles du Nordpannen.
Intern zijn van belang het trappenhuis met de granieten trap en dito trappalen, waar tussen houten leuningen op smeedijzeren hekken, de lambrisering in de traphal, overloop en gangen, een granieten console met een Mariabeeld in de traphal, de betegelde gangen en overlopen en de granito uitstortgootstenen.
Het gebouw heeft ook nu nog steeds een onderwijsbestemming. Momenteel is er de basisschool ‘de Broederschool’ in gevestigd die werd gerenoveerd en ingepast in de Brede Maatschappelijke Voorziening die in 2015 gereed kwam. Architect Mark Feron van Peutz Architecten verzorgde het bouwplan voor de BMV.