De pastoor van Molenberg wilde graag een school met broeders vanwege de succesvolle, zelf ontwikkelde onderwijsmethoden. In 1921 kwamen de eerste zes broeders naar Heerlen en was er huisvesting nodig. Het Broederhuis ligt naast de Broederschool. In 1923 werd achter het Broederhuis een uitbreiding gerealiseerd met onder meer een kapel.
Uit het ensemble spreekt de romantiek van Zuid-Limburg, maar ook een gevoel voor zakelijkheid. De 25-jarige Peutz wisselt, in een traditionele stijl, grillige motieven en stilgehouden vlakken met elkaar af. In de voorgevel spelen geometrische figuren mee. Een ritme van verticale lijnen met levendige schaduwen lijkt de horizontale structuur te versterken.
De begane grond bevat een entreeportaal achter een rondboog. Op de verdieping staan vier stalen vensters tussen mergellisenen die een vierkant accentueren. De langwerpige ramen met stalen kozijnen zijn per vier gegroepeerd. De plint van ruw uitgehakte mergelblokken geeft een exotische uitstraling, omsluit de gevelopeningen en brengt de compositie in evenwicht. Op het dak staan twee opvallende, dubbele dakkapellen.
De kapel heeft een rechthoekige plattegrond met absis achter een spitsboog en een cassetteplafond van beton. De gevels zijn van baksteen met diepe voeg.
In 2015 is dit carré-vormige complex bestemd voor een nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening. De wijkvoorzieningen zijn ondergebracht in het Broederhuis. Architect Mark Feron, Architectenzaak & Peutz | Architecten, reconstrueerde het geheel. Nieuwe en oude gebouwen omsluiten nu een pleinvormige ruimte van 40×40 meter als ontmoetingsplaats voor jong en oud.