+ 3 More
+ 3 More
+ 2 More

Boerenbond Welten

P. Petersstraat 1

De boerderij bestond oorspronkelijk uit het bouwdeel evenwijdig aan de straat en is later uitgebreid met het haaks daarop gesitueerde bouwdeel.
Het woonhuis bezit daardoor een L-vormige plattegrond in anderhalve bouwlaag met kap. 

De gevels van het schuurgedeelte zijn uitgevoerd in onregelmatige gekantrechte blokken natuursteen tot ruim twee meter boven maaiveld en daarboven in baksteen in kruisverband. Dezelfde baksteen is toegepast in het jongere bouwdeel. De gevels zijn wit geschilderd met een zwarte plint.
De dakvlakken zijn gedekt met rode muldenpannen. De gevels worden beëindigd met het dakoverstek, waaraan een zinken mastgoot is bevestigd.

De naar de straat gerichte gevel van het schuurgedeelte bezit centraal een met een korfboog gesloten doorgang, waarin dubbele houten deuren zijn afgehangen. In de rechterdeur bevindt zich een klinket. Links hiervan bevindt zich een rechte deuropening, waarvoor een hardstenen trede, gesloten met een houten deur en een klein bovenlicht.
In de op deze gevel aansluitende zijgevel van het jongere bouwdeel bevindt zich een deuropening met een paneeldeur en een ongedeeld bovenlicht.
De kop(top)gevel aan de P. Petersstraat bezit op de verdieping twee kleine rechte vensteropeningen met een ongedeeld raam.

Intern is de historische situatie goed bewaard gebleven. De kapconstructies en balklagen zijn behoudens enige restauratieactiviteiten nog intact aanwezig. De kleine kelder met tongewelf is bereikbaar via de oorspronkelijke toegang. 

In het woongedeelte zijn van belang de trapopgang met trappaal en de vrije leuning op balusters.
De ruimten zijn overdekt met gestuukte troggewelfjes tegen de kinderbinten. In de keuken resteren de hoge schouw en keukenkasten.

Foto's

Eigenschappen

Bouwjaar:
19e eeuw (uitbreiding rond 1900)
Architect:
Onbekend
Stijl:
Agrarische bouwtraditie
Huidige functie:
Boerderij, Boerenbond, Woning

Locatie